Oficjalny blog Grzegorza Kubika

Wpis

piątek, 20 września 2013

Oświadczenie (publikowane na łamach Życia Rawicza)

W związku z kłamstwami umieszczonymi na stronie Porozumienia Samorządowego oraz stronie Tadeusza Pawłowskiego (który umieścił przekierowanie z własnej strony do strony ugrupowania, które reprezentuje) w dniu 17 sierpnia 2013 r. pragnę poinformować, że burmistrz Rawicza, oraz Porozumienie Samorządowe wprowadzają w błąd opinię publiczną i manipulują faktami, narażając mnie na utratę zaufania potrzebnego do sprawowania funkcji publicznej.

Na stronie Porozumienia Samorządowego oraz Tadeusza Pawłowskiego (przekierowanie do strony PS) pojawiły się pewne informacje... Jeśli demokratycznie wybrana władza dopuszcza się takich metod wprowadzania opinii publicznej w błąd w stosunku do swojej konkurencji politycznej, można przypuszczać, że podobnie działa na innych polach.

Sformułowanie „w czerwcu działacze SAW podziękowali Grzegorzowi Kubikowi(…) czyszcząc swe szeregi z osób, delikatnie mówiąc, mało wiarygodnych” podane na stronie PS jest jednoznaczne i godzi w moje dobre imię, sugerując nieprawdę. Porozumienie Samorządowe oraz burmistrz, T. Pawłowski, stosują język, który wygląda podobnie jak znana z okresu PRL propaganda polityczna.

Podczas czerwcowego spotkania SAW złożyłem rezygnację z funkcji szefa stowarzyszenia, którą zapowiadałem od wielu miesięcy,  o czym poinformowałem na specjalnej konferencji. Rezygnacja była związana ze sprawami osobistymi, ale także nową koncepcją stowarzyszenia, które miało stać się bardziej otwarte na Mieszkańców, a także skupiać osoby dotychczas niezwiązane z życiem politycznym. Po rezygnacji ze stanowiska burmistrz Miejskiej Górki, Karol Skrzypczak, jak i Starosta Rawicki, Zygmunt Wolny podziękowali mi za współpracę, stwierdzając, że „postawiłem wysoko poprzeczkę swoim następcom”.

Skąd autor słów ma wiedzę na temat „czyszczenia szeregów”, które w rzeczywistości nie miały miejsca? To kłamstwa, które, w mojej ocenie, mają na celu skłócić wewnętrznie SAW, bo dzięki temu wzmacnia się pozycja PS i burmistrza. Tak więc jest cyniczny i żenujący polityczny ruch („tonący brzytwy się chwyta”).

Podczas czerwcowego spotkania zarządu SAW-u na sali nie było ani Tadeusza Pawłowskiego, ani członków PS, w związku z czym przekazywane treści nie mają żadnego poparcia w rzeczywistej sytuacji i są zwyczajnym kłamstwem. Mieszkańcy miasta muszą wiedzieć, do jakich kroków zdolny jest burmistrz, aby utrzymać się przy władzy.

Zamiast skupiać się na problemach Mieszkańców, burmistrz woli fundować Rawiczanom nieprawdę, która ma na celu obrazić i poniżyć konkurencję polityczną. Mówienie kłamstw o swoim przeciwniku politycznym nie zakryje prawy, jaką jest fatalna sytuacja gospodarcza miasta, niskie zarobki Mieszkańców czy brak perspektyw ekonomicznych na kolejne lata.

Powstaje zatem pytanie o wiarygodność samego burmistrza, który dopuszcza się takich bezczelnych i manipulacyjnych sposobów przekazywania informacji? Być może jest to strach przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi w 2014 roku.

Szczegóły wpisu

Tagi: